Tip 2: Begin bij jezelf

Tip 2: Begin bij jezelf


Wie Simon Sinek’s boek ‘Start with Why’ leest, komt tot twee conclusies: de ‘waarom-vraag’ is een goed begin van een project én het begint met een iemand die deze vraag stelt. Simon Sinek had net zo goed kunnen stellen: ‘Start with I’. Wil jij wel een project managen? Kun je dat? Kan het erbij? Ga je het daadwerkelijk doorzetten?


Wil je het?

Misschien wil je wel heel graag een bepaalde verandering, verbetering of innovatie zien, maar wil jij echt degene zijn die deze tot stand brengt? Er zijn altijd overal dingen beter te organiseren. Iemand moet echter daarbij het voortouw nemen. Iemand moet dat gaan managen. Dat is iets anders dan enkel meewerken. Jij moet bijvoorbeeld degene zijn die steeds weer zaken concreet maakt door te vragen: Wie doen wanneer wat? Jij zal anderen achter hun broek aan moeten zitten. Afgezien van wanneer je een project moet doen, mag je er ook voor kiezen om geen projecten te managen. Je hoeft het niet te willen. Iedereen is allang blij als je gewoon je werk doet.


Kun je het?

Net als iedereen kan voetballen, kan iedereen een project managen. Alleen speelt niet iedereen op Champions League niveau. Dat hoeft gelukkig ook niet. Je hoeft zelfs geen projectmanagementtraining te hebben gevolgd. Het helpt wel. Je hoeft niet veel ervaring te hebben. Het telt wel. Misschien ben je heel goed in je vak, maar besef dat projectmanagement een andere tak van sport is.


Kan je het?

Naast enige kennis moet je ook de capaciteit hebben voor een project, met andere woorden: Kan je het erbij hebben? Of ben je al druk genoeg met ‘productie draaien’? Projecten zijn inhoudelijk niet altijd moeilijk. Ze gaan regelmatig niet om geld. Maar projecten kosten altijd tijd. Heb je die? Vergis je er niet in dat alleen al het projectmanagement 10-15% van alle tijd voor een project opsoupeert. Dan heb je nog niets gerealiseerd.


Doe je het?

Als je ‘Ja’ zegt, moet je ook ‘Ja’ doen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet bij een project immers meestal niet precies waar je aan begint. Projecten zijn per definitie minder voorspelbaar dan het normale werk. Het kan ingewikkelder blijken dan het op het eerste gezicht leek. Of het project kost meer tijd dan in eerste instantie gedacht.


Projecten vereisen doorzettingsvermogen. Niet tegen beter weten, want een flink deel van de projecten blijkt bij nader inzien gewoon geen goed idee en moet gaandeweg worden gestopt. Doorzetten betekent ook niet sleuren aan een dood paard. Als een project zo voelt, dan is er meestal meer aan de hand waar jij geen grip op hebt. Of je bent simpelweg niet de juiste persoon voor het project. Neem dat niet persoonlijk, maar accepteer dat dit soms het geval is, bijvoorbeeld vanwege je positie in de organisatie. Of leer hiervan dat je nooit meer zo’n project op je neemt of het volgende keer anders aanpakt. Het uitgangspunt is echter dat een project doorzettingsvermogen vereist en niet te gemakkelijk op mag worden gegeven. Enig gedoe en weerstand hoort erbij. Daarmee omgaan is waarvoor je als projectleider bent opgesteld.


Tot slot

Het eindigt natuurlijk niet bij jezelf. Een beetje project vereist anderen. Mensenkennis, communicatie- en samenwerkingsvaardigheden zijn daarom essentieel. Leiderschap, in het bijzonder: transformationeel leiderschap, is ook iets waar elke projectmanager wat vanaf moet weten. En ook daarvoor blijkt, als je daar wat dieper induikt: Begin bij jezelf.


Aan de slag, succes met en zorg goed voor je projecten!


Meer praktische tips? Ontdek de NZpm training van Xaduceus


En wissel tips uit op het PM in de Zorg congres!

Share by: