Kennis

Kennis



Onderzoek


Stichting Projectmanagement in de Zorg faciliteert onderzoekers en doet jaarlijks zelf onderzoek naar projectmanagement in de zorgsector om inzicht te creëren in de kwaliteit van en de ontwikkelingen op het gebied van projectmanagement bij zorgorganisaties.


Deelname aan onze onderzoeken inspireert en zet aan het denken. Tevens draagt deelname bij aan meer kennis over projectmanagement in de zorg en daar wordt uiteindelijk de zorg beter van.


Blijf op de hoogte van onze onderzoeken via LinkedIn en de Nieuwsbrief.


Onderzoek 2024: PPM Tooling

 

Dit jaar deden wij onderzoek naar software voor projectportfoliomanagement in zorgorganisaties.


Bijna de helft van de zorgorganisaties, die meededen aan onze mini-enquête, beheert de informatie over haar projectportfolio in Excel. Voor kleinere projectportfolio’s wordt deze tool prima geacht. Het grootste nadeel van Excel is dat het bijzonder bewerkelijk is om hierin alles bij te houden en rapportages uit te halen.

Andere tools die bij meerdere zorgorganisaties voor PPM worden gebruikt en waarover de gebruikers over het algemeen tevreden zijn: 
Fortes Change Cloud en Project Reports. In het onderzoek werden ook tools genoemd die vooral bekend uit specifieke domeinen: DomusSoft (Financien), PlanView (Bouw) en Jira & ServiceNow (ICT). Hiernaast werden ook Bizztracker en BizzNav warm aanbevolen.

Zelfbouw in SharePoint komt ook voor. Office 365 biedt nog meer mogelijkheden, omdat dan gebruik kan worden gemaakt bestaande oplossingen zoals Planner, Power Apps en Power BI. Voordeel is dan ook dat naast de gebruikelijke Microsoft licentie alleen een additionele licentie voor Microsoft Project nodig. Improven bijvoorbeeld bouwde met behulp van Office 365 een compleet PPM systeem (zie bovenstaande afbeelding).


Blogs



Artikelen



Video's


Hoe doe je projecten als niemand tijd heeft?

De operationele druk in zorgorganisaties is al jaren enorm hoog en loopt op onder andere door verzuim, verloop, hoge werkdruk en voortdurend veranderende wet- en regelgeving. Covid kwam daar nog eens bovenop en nu is het überhaupt goed draaiend houden van de operatie al moeilijk genoeg. Hoe kun je in die context nog veranderen, verbeteren en innoveren?


In de praktijk lopen projectmanagers aan tegen het beperkte animo of de beperkte tijd om deel te nemen aan hun project. Of krijgen ze te maken met het afhaken van projectdeelnemers, het niet opleveren van resultaten, het niet nakomen van afspraken enzovoort omwille van operationele druk. Er is simpelweg geen tijd om ‘er nog even een project bij’ te doen.


Maar hoe kan een organisatie dan nog ontwikkelen? Projecten zijn er vaak juist op gericht om die operatie te verbeteren, maar als je daar geen tijd voor hebt…. Hoe los jij dat op als projectmanager? Je kunt je project stilleggen tot er wel tijd voor is bijvoorbeeld. Maar misschien is er nog wel iets anders? Jouw aanpak, de keuze voor jouw project of de omvang ervan?


Iedereen betrokken bij projecten in de zorg worstelt met deze vragen. Daarom organiseerden wij dit najaar op 17 november van 16.00 tot 17.30 een online bijeenkomst om samen praktische ervaringen en oplossingen delen en bedenken.

Het panel van deze bijeenkomst bestond uit:


Naast inbreng van het panel was alle ruimte voor ideeën, opmerkingen en vragen vanuit de 'virtuele' zaal, want uiteindelijk heeft niemand de antwoorden in pacht op de vraag hoe je projecten doet als niemand tijd heeft. Samen weten we wel meer.


PMO/Projectenbureau in de Zorg

Donderdag 28 april 2022 organiseerde stichting Projectmanagement in de Zorg een online seminar. Deze keer hadden wij het met een deskundig panel en de deelnemers over PMO’s/Projectenbureau’s in de Zorg.


Centraal stonden de vragen: ‘Wat is de meerwaarde van een PMO/Projectenbureau?’ en ‘Hoe zien PMO/Projectenbureau-groeimodellen eruit?’


Het panel bestond uit: Thijs Baeten, Manager PMO en Manager Inkoop bij De Zorggroep, Jan Willem ter Huurne, Manager Projectbureau bij Medisch Spectrum Twente, en John van Rouwendaal, voorzitter van stichting Projectmanagement in de Zorg en projectmanager bij het Amsterdam UMC.

De deelnemers kwamen wederom uit allerlei hoeken van de zorg.


Kijk de tweede helft van het seminar hier terug.


Opdrachtgeverschap

Goede projectopdrachtgevers zijn goud waard. Zonder een goede opdrachtgever is het voor een projectmanager bijzonder lastig om van een project een succes te maken. Getrainde opdrachtgevers zijn echter zeldzaam en het is ook geen gave waarmee je wordt geboren. Projectmanagers moeten daar wat mee. Maar wat?


Met het panel en de deelnemers gingen we in op twee vraagstellingen:


  • Waarmee kunnen projectmanagers in de zorg hun opdrachtgevers helpen om hun rol goed te vervullen?
  • Waarmee kunnen zorgorganisaties de opdrachtgevers van projecten helpen om hun rol goed te vervullen?


Het panel:

  • Frank Neef, Projectmanager bij Ipse de Bruggen, de winnende organisatie van de Projectmanagement in de Zorg award 2020
  • Paul Boon, Senior Adviseur Zorg ~ Strategievorming & -implementatie bij Twynstra Gudde
  • Remco Reitsma, Portfoliomanager bij de Sociale Verzekeringsbank SVB, trainer van de SVB Masterclass Opdrachtgeverschap van projecten en co-founder van ProjectReports
  • John van Rouwendaal, voorzitter van stichting Projectmanagement in de Zorg en projectmanager en -opleider bij het Amsterdam UMC


Video: Online Seminar 1 december 2021


Projectmanagement in de Zorg

Wil jij ook beter worden in projectmanagement? Tijdens dit webinar bundelden we gezamenlijk praktische tips & tricks aan de hand van twee stellingen:


  • Projectmanagement is in de zorg anders dan elders.
  • In zorg is juist nu beter projectmanagement hard nodig.


Deze bijeenkomst, onder leiding van een panel van deskundigen, was interessant voor zowel ervaren projectmanagers in de zorg als voor (zorg)professionals die af en toe ‘even een projectje erbij doen.’


Het panel was:

  • Rudy Kor (Projectmatig Werken coryfee en oud-consultant TwynstraGudde)
  • John van Rouwendaal (Projectmanagement revolutionair en projectmanager bij Amsterdam UMC)
  • Daniël Jolink (Manager Project- en Programmamanagement bij Leiden University Medical Center)
  • Douwe Hatenboer (Gepassioneerd zorgprojectmanagement consultant TwynstraGudde)


Video: Online Seminar 4 februari 2021

Dit webinar werd mede mogelijk gemaakt door:

de voorzitter Sophie van Leeuwen (TwynstraGudde) &

de moderator Romy Schouten (OchtendMensen – TwynstraGudde)


Deze bijeenkomst werd georganiseerd door stichting Projectmanagement in de Zorg in het kader van het programma NZpm in samenwerking met TwynstraGudde.


Share by: