Stichting Projectmanagement in de Zorg faciliteert onderzoekers en doet jaarlijks zelf onderzoek naar projectmanagement in de zorgsector om inzicht te creëren in de kwaliteit van en de ontwikkelingen op het gebied van projectmanagement bij zorgorganisaties.
Deelname aan onze onderzoeken inspireert en zet aan het denken. Tevens draagt deelname bij aan meer kennis over projectmanagement in de zorg en daar wordt uiteindelijk de zorg beter van.
Blijf op de hoogte van onze onderzoeken via
LinkedIn en de
Nieuwsbrief.
Dit jaar deden wij onderzoek naar software voor projectportfoliomanagement in zorgorganisaties.
Bijna de helft van de zorgorganisaties, die meededen aan onze mini-enquête, beheert de informatie over haar projectportfolio in Excel. Voor kleinere projectportfolio’s wordt deze tool prima geacht. Het grootste nadeel van Excel is dat het bijzonder bewerkelijk is om hierin alles bij te houden en rapportages uit te halen.
Andere tools die bij meerdere zorgorganisaties voor PPM worden gebruikt en waarover de gebruikers over het algemeen tevreden zijn: Fortes Change Cloud en Project Reports. In het onderzoek werden ook tools genoemd die vooral bekend uit specifieke domeinen: DomusSoft (Financien), PlanView (Bouw) en Jira & ServiceNow (ICT). Hiernaast werden ook Bizztracker en BizzNav warm aanbevolen.
Zelfbouw in SharePoint komt ook voor. Office 365 biedt nog meer mogelijkheden, omdat dan gebruik kan worden gemaakt bestaande oplossingen zoals Planner, Power Apps en Power BI. Voordeel is dan ook dat naast de gebruikelijke Microsoft licentie alleen een additionele licentie voor Microsoft Project nodig. Improven bijvoorbeeld bouwde met behulp van Office 365 een compleet PPM systeem (zie bovenstaande afbeelding).
Houd projecten zo eenvoudig mogelijk. Ga echter ook weer niet gelijk rennen. Vraag je zelfs af of je er überhaupt wel een project van moet maken. Neem vervolgens anderen stapsgewijs mee. (maart 2025)
In de dynamische wereld van projectmanagement binnen zorgorganisaties worden we dagelijks geconfronteerd met unieke uitdagingen. Het artikel "The rules every project manager faces daily" (Henny Portman, 2025) biedt een schat aan inzichten die ons kunnen helpen deze uitdagingen te navigeren. Bijzonder interessant voor projectmanagers in de zorg zijn: Het Boomerang principe, Conway’s Law en de Wet van Parkinson. (februari, 2025, John van Rouwendaal)
Projectmanagement is Maatwerk, gaat over Motivatie en is bovenal Mensenwerk. Achter deze drie 'M's schuilen hele werelden. Met betrekking tot Mensenwerk is het onder meer van belang om niet in de valkuil te trappen dat je de mensen om je heen reduceert tot middelen om een (project)doel te behalen. (januari, 2025, John van Rouwendaal)
Het hebben van een gemeenschappelijke taal in organisaties wanneer het over projectmanagement gaat is een groot goed, maar wanneer we elkaar daarin napraten zonder de exacte betekenis te kennen wordt het eerder wartaal. Om iets meer helderheid te brengen in de communicatie rondom projecten en projectmanagement volgen hier een 5-tal ‘open deuren’ over projectuitvoering. (november, 2024, Daniël Jolink)
In de context van een ziekenhuis moet er soms snel gehandeld worden,
maar voor projectmanagers in zorgorganisaties is het devies: “Think before you start to run!”. Weliswaar hebben projecten een tijdelijk karakter, maar voordat iedereen door elkaar begint te rennen is het verstandig om eerst goed na te denken en eerst minimaal 10 vragen te stellen. (oktober, 2024, Daniël Jolink)
Zorgprofessionals weten als geen ander hoe de processen lopen in de organisatie, wat er stroef loopt of helemaal niet, waar de knelpunten zitten, en wat eraan gedaan zou moeten worden. (september, 2024, Daniël Jolink)
Lees hier Hoofdstuk 1. (december, 2023, John van Rouwendaal)
‘Steengoed, uitstekend of uitmuntend is niet goed genoeg: mensen uit andere sectoren zouden moeten willen leren hoe wij in de zorg projecten managen en niet andersom. Projectmanagement in de zorg moet toonaangevend zijn.’ (oktober, 2023, John van Rouwendaal)
Duurzaamheid is in de zorg een ding. Daarom las ik (Duurzaam projectmanagement (2013) van Gilbert Silvius, Ron Schipper en Willem Kieviet) en schreef ik daarop een korte recensie / reactie vanuit de wereld van projectmanagement in de zorg. (juni, 2023, John van Rouwendaal)
Veel goede ideeën sneuvelen in organisaties vaak waar (te) veel "bull shit bingo" termen worden gebruikt. Daarom wordt in deze blog een aanzet geven voor een positief alternatief: de “Resultaat Bingo”. (maart, 2023, Daniël Jolink)
Beter projectmanagement resulteert in beter zorg. Iedereen voelt dat op zijn klompen aan, maar ergens is het ook een lastig verhaal. Wat het lastig maakt is onder andere dat projectmanagement niet direct maar indirect bijdraagt aan betere zorg. Wat het ook lastig maakt om uit te leggen dat en hoe projectmanagement bijdraagt aan betere zorg is dat het woord projectmanagement de 'besmetting' van het woord 'management' met zich meedraagt. (januari, 2023)
In het kader van de NZpm (de Nederlandse Zorg projectmanagementmethodiek) tikten we onlangs de tweede techniek af: de Waardewaaier. Het idee achter de Waardewaaier is dat het een hulpmiddel is om dieper in te gaan op de waaromvraag. Die vraag staat centraal bij elk project: Waarom doen we dit project? Met andere woorden: Wat is (uiteindelijk) de waarde van dit project? (december, 2022)
Wat kun je doen als zorgorganisatie? Wat kun je doen als projectmanager? (december, 2022)
Een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) implementeren is een project om U tegen te zeggen. Daar zitten meerdere aspecten aan waar je zelfs op kan afstuderen. Nancy ter Avest-Schotmeijer, Senior projectleider Medisch Spectrum Twente (MST) en bestuurslid bij stichting Projectmanagement in de Zorg heeft dat in 2021 gedaan m.b.t. verandercapaciteit. (november, 2022)
In 2013 publiceerde CIO Magazine het artikel van John van Rouwendaal over de ‘Chief Portfolio Officer’. Negen jaar later is het nog altijd actueel en heeft hij een paragraafje toegevoegd met betrekking tot de zorg. (oktober, 2022)
Als prelude op het vijfde Projectmanagement in de Zorg congres op 17 mei 2022 gebruik ik het boekje Maestro als basis voor een serie blogs over projectmanagement in goede harmonie. Deze vijfde en laatste blog gaat over de toegevoegde waarde van de baton (de dirigeerstok). (april, 2022)
Als prelude op het vijfde Projectmanagement in de Zorg congres op 17 mei 2022 gebruik ik het boekje Maestro als basis voor een serie blogs over projectmanagement in goede harmonie. De hoofdboodschap van de maestro is dat de oplossing om harmonie te herstellen ligt in luisteren. Deze vierde blog gaat over de leiding nemen. (maart, 2022)
Als prelude op het vijfde Projectmanagement in de Zorg congres op 17 mei 2022 gebruik ik het boekje Maestro als basis voor een serie blogs over projectmanagement in goede harmonie. Deze derde blog is echter een kort edoch belangrijk intermezzo omtrent het vermogen om te kunnen schakelen. (maart, 2022)
In de aanloop naar het vijfde Projectmanagement in de Zorg congres op 17 mei 2022 gebruik ik het boekje Maestro als basis voor een serie blogs over projectmanagement in goede harmonie. In een ideale wereld komen projectresultaten namelijk altijd tot stand in goede harmonie. Akkoord, eendracht en eenheid heersen dan. In de echte projectenwereld is harmonie regelmatig ver te zoeken. Projecten zijn dan voor iedereen minder aangenaam. De hoofdboodschap van de maestro is dat de oplossing om harmonie te herstellen ligt in luisteren. Dit is de tweede blog. (februari, 2022)
In een ideale wereld komen projectresultaten altijd tot stand in goede harmonie. Een oplossing om harmonie te herstellen ligt simpelweg in luisteren. In de aanloop naar het vijfde Projectmanagement in de Zorg congres op 17 mei 2022 gebruik ik het boekje Maestro als basis voor een serie blogs over projectmanagement in goede harmonie. (februari, 2022)
Hoe kun je projecten efficiënt beheersen? Het kan als projectmanager lastig zijn om het totaaloverzicht te houden. Ook bij projecten in de zorg kun je hier tegenaan lopen. Of het nu gaat om het inrichten van de ICT-omgeving voor eHealth, of om verbetering van de kwaliteit van zorg; het zijn complexe projecten. Gedwongen thuiswerken van (een deel van het) personeel kan projectmanagement nog lastiger maken. Deze zes tools en tips kunnen helpen om overzicht te houden. (september, 2021, Marcel de Bree)
Als je echt verder wil komen als Projectmanager in de zorg is het belangrijk om juist verder te kijken dan alleen de zorg! De afgelopen jaren is er een beweging naar binnen gemaakt door met elkaar en door elkaar te leren vanuit stichting Projectmanagement in de Zorg. Hiermee zijn kwaliteiten versterkt, maar je kunt je afvragen of dit voldoende is voor de toekomst, en of de blinde vlek (niet weten wat je niet weet) wel voldoende aandacht krijgt. (juli, 2021, Karin Rosch en Charlotte de Lange)
Nieuwe projectmanagers heet ik altijd welkom in Babylon, want in projectmanagementland heerst een enorme Babylonische spraakverwarring. Zoiets ogenschijnlijks simpels als de definitie een project is onderwerp van debat. Ook projectfasering is zo’n dingetje. (juli, 2021)
Ter observatie (2021) is een ijzersterk boekje van Kjeld Aij en verplichte kost voor iedereen die betrokken is bij de zorg en de organisatie daarvan. Kjeld schetst volop visie op de zorg vanuit verschillende perspectieven, behandelt kritische observaties en geeft praktische tips. (juni, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: doorzettingsvermogen.
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Storytelling is zo'n relatief zachte vaardigheid die keihard zoden aan de dijk zet. In deze blog deelt Daniel Jolink, Manager Portfolio, Projecten en Processen bij het Erasmus MC, zijn visie daarop.
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Intuïtie. (april, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Koel blijven in een crisis. (maart, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Machtsbewustzijn. (maart, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Leiderschap. (maart, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Dialoog voeren. (februari, 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Zelfreflectie. (februari, 2021)
Kent u het nog, de reclameslogan: “melk, de witte motor”? En Joris Driepinter, die zei “3 glazen melk per dag, dat doet het”?
Voor het motto “IT is de motor van innovatie in de zorg” geldt iets vergelijkbaars, ook hier is 3x de letter M nodig voor succes, en daar gaat dit artikel over. (maart, 2021)
Batenmanagement is de zorg is niet eenvoudig, maar wel nodig! Batenmanagement is sowieso geen eenvoudig onderwerp voor organisaties, maar heeft nog een aantal extra moeilijkheidsgraden in de zorg. Waarom is dat zo? (januari, 2021)
Met deze blog neemt Daniël Jolink een voorschot op de discussie 4 februari a.s. In de vorige blog (Projectmanagement is in de zorg anders dan elders?) deed John van Rouwendaal dat. Discussieer live mee of deel ook een blog. (januari, 2021)
Eerder bespraken we ‘Project Management for Healthcare’ , ‘Project Management Skills for Healthcare: Methods and Techniques for Diverse Skillsets’ en ‘Healthcare Project Management’. Deze keer bespreken we van Dick Billows ‘Healthcare Project Management - Essentials’ (2013) en ‘Healthcare Project Management – Advanced Techniques’ (2018) .
Projectmanagement in de zorg verschilt in de basis niet van projectmanagement in andere sectoren. Maar het verschilt wel. De verschillen zijn het sterkst in de wijze waarop projectmanagementcompetenties (PM-competenties) kunnen worden ingezet in zorgorganisaties. Enkele belangrijke aspecten van zorgorganisaties zijn namelijk anders dan in organisaties in andere sectoren, met name de einddoelen. (september 2017, repost 2021)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: culturele sensitiviteit.
Eerder bespraken we ‘Project Management for Healthcare’ en ‘Project Management Skills for Healthcare: Methods and Techniques for Diverse Skillsets’. In deze blog bespreken we ‘Healthcare Project Management’ van Kathy Schwalbe & Dan Furlong (2017, tweede druk). (november, 2020)
Of je nu een nieuw project begint, of je staat aan het begin van een reorganisatie, bij een verandering heb je hoe dan ook te maken met diverse belanghebbenden; de stakeholders. Zeker in de zorgsector is jouw stakeholderaanpak iets wat continue aandacht nodig heeft. (oktober, 2020)
Hoe krijgen we projectmanagement in de zorg niet alleen van voldoende niveau maar zelfs toonaangevend? We stellen ons ten doel om met alle betrokkenen samen te gaan werken aan een sectorspecifieke methode voor projectmanagement in de zorg. (september 2020)
In onze vorige review bespraken we ‘Project Management for Healthcare’. Deze keer reviewen we ‘Project Management Skills for Healthcare: Methods and Techniques for Diverse Skillsets’ (Lisa Anne Bove & Susan M. Houston, 2020, eerste druk). (september 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 27 oktober 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Inlevingsvermogen is zo'n relatief zachte vaardigheid die keihard zoden aan de dijk zet. In deze blog deelt Daniel Jolink, Manager Portfolio, Projecten en Processen bij het Erasmus MC, zijn visie daarop. (september, 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 27 oktober 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: doorzettingsvermogen. (september, 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 27 oktober 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Storytelling is zo'n relatief zachte vaardigheid die keihard zoden aan de dijk zet. In deze blog deelt Daniel Jolink, Manager Portfolio, Projecten en Processen bij het Erasmus MC, zijn visie daarop. (september, 2020)
Literatuur op het gebied van specifiek projectmanagement in de zorg is schaars. Een aardig boek is echter ‘Project Management for Healthcare’ van David Shirley (2020, tweede druk). Dat boek is gebaseerd op 16 jaar ervaring met het doceren van projectmanagement aan zorgprofessionals via (Amerikaanse) universiteiten en in ziekenhuizen.
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 27 oktober 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. In de aanloop naar het congres schreven we al een blog over leiderschap. In deze blog In deelt Daniel Jolink, Manager Portfolio, Projecten en Processen bij het Erasmus MC, zijn visie op coachend leiderschap. (juli, 2020)
In 2017 was ‘Agile in de Zorg?’ het thema van het eerste Projectmanagement in de Zorg congres ooit. Mede op basis van de kennis die daar werd verzameld kwam in 2018 het artikel ‘Agile projectmanagement en PPM in de Zorg?’ tot stand. Ondertussen zijn we weer een paar jaar verder en zingt agile werken in de zorg steeds meer rond. In deze blog laat Daniel Jolink, Manager Portfolio, Projecten en Processen bij het Erasmus MC, zijn licht daarover schijnen. (juni, 2020)
Veel van onze beslissingen zijn gebaseerd op intuïtie. Sommige experts menen zelfs voor 80% tot 90% procent. Dat is ook niet verwonderlijk in een wereld die zo complex is geworden dat ze vaak met logisch verstand niet of nauwelijks is te bevatten. Als projectmanager in de zorg is het daarom raadzaam te weten waarvoor en hoe je intuïtie kunt inzetten op een intelligente manier. (juni, 2020)
Als portfoliomanager in de zorg moet je in de periode na de eerste Coronagolf doorlopend rekenen met de twee belangrijkste ‘drivers’ die vechten om belang en urgentie in het ziekenhuis: Corona-gerelateerde projecten en reguliere projecten. Als de urgentie rondom Corona weer opspeelt, gaat alle energie - en dus ook alle inspanning - die kant op. Als de piek van Corona patiënten afneemt, kunnen de energie, de budgetten en de resources weer worden ingezet ten dienste van de reguliere zorg. (juni, 2020)
Omdat het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 27 oktober 2020 'Keiharde zachte vaardigheden’ is, beschouwen we in deze blog Samenwerken. Om deze noodzakelijke kunst te leren stellen we een aantal vragen voor om jezelf en anderen vooraf, tijdens en na een project te stellen omtrent de samenwerking. (mei, 2020)
Obeya komt uit het Japans en betekent ‘grote ruimte’. Het wordt ook wel vergeleken met de brug van een schip, of een ‘war room’. Een Obeya vormt als het ware een dashboard, waarop in één oogopslag te zien is wat de status is van alle projecten. Dat werkt goed, ook in de zorg en misschien wel juist nu. (mei, 2020)
Het Corona-virus dwingt alle hens aan dek in de zorg. Bijvoorbeeld bij ICT zijn bergen werk verzet. We zijn er nog niet, maar we zijn op weg naar een ‘nieuw normaal’. (april, 2020)
Vrijwel alle problemen verbleken in vergelijking met de huidige problemen ten gevolge van het corona-virus. Toch kan je als projectmanager ook nu, of misschien wel: juist nu, in je project geconfronteerd worden met iets dat te bestempelen is als een crisis. Wat doe je dan? (maart, 2020)
In tijden van crisis gelden andere prioriteiten. Wat moet nu, wat mag later? Wat heeft urgentie, wat heeft ‘bloedspoed’, en wat kan wachten? (maart, 2020)
“Wat is de beste opleiding/achtergrond voor projectmanagers in de zorg?”. Eigenlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Er is echter wel iets zinnigs over te zeggen. In deze blog doet Daniël Jolink dat. (maart, 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 19 mei 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Machtsbewustzijn (maart, 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 19 mei 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Leiderschap (en management en coaching) (februari, 2020)
Binnenkort rondt Steven Nijhuis zijn promotieonderzoek ‘‘Designing curricula to develop relevant competences for project management in higher education’ af. Hij deed onderzoek in meerdere sectoren. De respons uit de zorg was goed. Uit deze blog naar aanleiding van het onderzoek blijkt dat projectmanagement in de zorg vanuit een bepaald perspectief wederom toch ook ‘gewoon’ projectmanagement is. (januari 2020)
Heb jij een arbeidsmarkt project geïnitieerd binnen zorg- en welzijn en het is niet gegaan zoals gedacht. Maar je hebt daar wel mooie lessen uit geleerd? Deel je verhaal dan via Falend Vooruit (Actie Leer Netwerk). (januari 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 19 mei 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Dialoog voeren. (januari 2020)
Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 19 mei 2020 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: Zelfreflectie. (januari 2020)
In deze laatste blog naar aanleiding van het Projectmanagement in de Zorg onderzoek 2019 bespreken we de bevindingen met betrekking tot strategisch projectmanagement, oftewel projectportfoliomanagement (PPM). De bevindingen rondom meer operationele en tactische aspecten bespraken we in twee eerdere blogs (‘Noodzaak tot verandering’ en ‘Waarom projecten mislukken’). (december 2020)
Het afgelopen jaar hadden we het genoegen om in het kader van de opleiding Bedrijfskunde aan de Hoge School van Utrecht opdrachtgever te zijn van verschillende projecten. Het doel van de projecten was vooral dat studenten zich verder bekwaamden in projectmanagement. Tegelijkertijd hebben de studenten ook meerdere interessante projectresultaten opgeleverd. Eén resultaat was vijf scenario’s om meer mensen in de zorg op te leiden in projectmanagement. (december 2020)
In 2019 deed stichting Projectmanagement in de Zorg, in samenwerking met adviesbureau Improven, wederom onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van projectmanagement in de zorg. In het eerste stuk, dat aan dit onderzoek werd gewijd, schreven wij over de noodzaak om te veranderen. Het tweede onderwerp van die blog ging over de volwassenheid van projectmanagement en de gepercipieerde toegevoegde waarde van projectmanagement bij die veranderingen. Dit keer schrijven we over de gewenste veranderingen binnen de organisatie die wèl op een projectmatige manier aangepakt worden, maar die om een of andere reden mislukken. (december 2020)
In 2019 deed stichting Projectmanagement in de Zorg in samenwerking met Improven wederom onderzoek naar de stand van zaken op het gebied van projectmanagement in de zorg. In 2008 kreeg het opgeleverde resultaat aan het einde van het project nog het rapportcijfer 6,3. In 2017 verdiende het projectmanagement bij zorgorganisaties nog het vergelijkbare rapportcijfer 6,2. Maar in 2019 is het gemiddelde cijfer dat zorgorganisaties krijgen voor projectmanagement echter nog maar een 5,7. (november 2020)
Het strategisch management van zorgorganisaties beseft nog onvoldoende dat zij van projecten meer werk moet maken. Onlangs stelde Antonio Nieto-Rodriguez voor om ter bevordering van de bewustwording van het belang projectmanagement een manifest op te stellen. Zouden wij niet ook moeten gaan schrijven aan het ‘Projectmanagement in de Zorg Manifest’? (november 2020)
Goede samenwerking tussen ICT-ers en verpleegkundigen is essentieel om technologische innovaties goed te laten landen in het zorgproces. Voor stichting Projectmanagement in de Zorg onderzochten studenten van de Hoge School van Utrecht onlangs hoe het met de samenwerking tussen ICT-ers en verpleegkundigen is gesteld en hoe die mogelijk zou kunnen verbeteren. Hun conclusie is dat de samenwerking momenteel moeizaam verloopt, maar dat enkele relatief eenvoudige ingrepen die al kunnen verbeteren. (oktober, 2019)
Het zal niemand verbazen dat men in de academische hoek op het gebied van kennisdeling rondom projectmanagement wat voorop loopt. Dat is toch ook misschien wel de meest kennisintensieve hoek van de zorg. Daar is men dus tot op het bot doordrongen van het feit dat kennis groeit en bloeit als je het deelt. Kennisdeling zit echter in het DNA van de gehele zorg. Het is dan ook niet meer dan logisch om te vooronderstellen dat wat de UMC’s nu doen ook op andere plekke in de zorgsector gaat gebeuren. (oktober, 2019)
De ‘soft skills’ van projectmanagers en -medewerkers zijn die vaardigheden die betrekking hebben op de persoon van de projectmanager of -medewerker en op de relaties die hij/zij onderhoudt in het kader van zijn/haar project. In de gangbare projectmanagementmethodieken en in wetenschappelijke projectmanagementliteratuur ligt de nadruk op 'hard skills'. Aan de hand van de vaardigheid ‘leiderschap’ illustreren wij echter dat dit niet perse terecht is. (september, 2019)
In een vorige blog schreef John van Rouwendaal over een klassieke stammenstrijd tussen projectmanagers en verandermanagers. In een daarop volgende blog voerde hij nog meer strijdende stammen ten tonele. Nu stuitte hij onlangs op nog een partij in de arena: de ‘implementators’. (juli, 2019)
Maarten van Weeghels suggestie voor projectleiders in de zorg is om nu in gesprek te gaan met de bestuurders om de strategische pijlers een niveau dieper èn voor de middellange termijn uit te werken in de kaderbrief 2020. Eens per jaar is het goed om de kaders te scheppen voor de organisatie. (juli, 2019)
Als projectmanagement in de zorg je ding is, dan is financiën dat waarschijnlijk niet. Maar hoe saai, suf, stom, ingewikkeld en niet leuk je het misschien ook vindt: geld behoort tot de zogenaamde duivelsdriehoek. Vanaf de andere kant bezien, dus niet vanuit het projectendomein maar door de ogen van de normale operatie, doet men echter regelmatig of hun neus bloed: Waarom zou je met projecten rekening moeten houden? (juni, 2019)
Projectmanagement in de zorg moet beter. Om het zelfs toonaangevend te krijgen moet buiten de kaders van het klassieke projectmanagement worden getreden. Kennis van verandermanagement, Agile, Lean en batenmanagement dient geïncorporeerd te worden in een nieuw projectmanagement paradigma. (maart, 2019)
Welke vijf valkuilen kom je als projectprofessional in de zorg geregeld tegen tijdens implementaties? Lees over weerstand, acceptatie en de valkuilen op het pad van verandering. (maart, 2019)
In de wereld van de organisatieverandering woedt een klassieke stammenstrijd, namelijk die tussen projectmanagers en verandermanagers. Volgens verandermanagers zijn projectmanagers neuroten. Op hun beurt vinden projectmanagers de verandermanagers chaoten. Projectmanagers zijn harde, blauwe en resultaatgerichte drammers. Verandermanagers zijn softe, veelkleurige en procesgerichte zwevers. Of kunnen we deze strijd staken door het voortaan niet meer te hebben over projectmanagement OF verandermanagement maar over ‘veranderprojectmanagement’. (januari, 2019)
Als professional in de zorg heb je vast nog wel even tijd om er een ‘projectje’ bij te doen, toch? Lees de blog over de projectmanagement in de zorg, de overvolle agenda, het samenspel met de opdrachtgever en de invulling van projecteigenaarschap. (januari, 2019)
In 2018 deed stichting Projectmanagement in de Zorg in samenwerking met organisatiesadviesbureau Ruysdael onderzoek naar de stand van zaken rondom projectportfoliomanagement (PPM) in de zorg. Via deze blog kun je kennis nemen van enkele opvallende conclusies naar aanleiding van en uit het onderzoek. (december, 2018)
Op het Projectmanagement in de Zorg congres 2018 deed Gerard Jansen van Rosendaal uit de doeken hoe het Erasmus MC een aantal zaken rondom projectmanagement, veranderen & verbeteren heeft opgelost door een intern organisatieadviesbureau op te richten: ManagementAdvies. (oktober, 2018)
Wie zijn voor het omgaan met veranderingen in de zorg belangrijker: zorgprofessionals die hun vak verstaan en weten wat patiënten nodig hebben, of projectmanagers die weten hoe ze een verandering tot een klinkend resultaat kunnen brengen? Een onzinnige vraag. Het is beter om te kijken hoe beide expertises elkaar versterken. Hoe kunnen zorgprofessionals en projectmanagers elkaar bij de opzet en uitvoering van projecten aanvullen? Met de kracht van beide kanten is succes binnen bereik. In deze blog vind je uitweiding over de stelling dat we moeten acteren op drie kenmerken die typerend zijn voor de zorgwereld. (september, 2018)
Voor waarschijnlijk 80% van alle projecten volstaat het gebruik van een zogenaamd ‘project canvas’. Daarmee kun je bereiken wat je met talloze templates ook zou kunnen bereiken. Even googelen levert als snel meer dan 10 verschillende canvassen op aan de hand waarvan een project kan worden gemanaged. Er zijn ook canvassen voor programma- & projectportfoliomanagement. In deze blog geven we een voorbeeld van een eenvoudig en in de praktijk beproefd project canvas. (september, 2018)
Grote projecten, zoals een nieuwe EPD/ECD, een fusie of nieuwbouw, overheersen regelmatig compleet het projectenportfolio. Ook de nasleep van een nieuw EPD/ECD, fusies en nieuwbouw heeft een aanzienlijke impact op een projectenportfolio. Uiteindelijk gloort er gelukkig altijd weer licht aan de horizon. Als er weer ruimte voor projecten ontstaat, dan spelen twee dingen: prioriteren en professionaliseren. (april, 2018)
Bepaalde en beperkte bureaucratie rondom het management van projecten is noodzakelijk. Het moet echter niet fungeren als 'verkeersdrempel' maar juist als 'springschans'. Administratieve lasten rondom het management van projecten laag houden is wellicht lastig, maar het is nog vervelender als men een hekel krijgt aan projecten vanwege de administratieve lasten die daarbij komen kijken. (januari 2018)
Op een aantal plekken in de zorg is het projectmanagement gelukkig uitstekend geregeld. Sommige organisaties scoren achten en negens. Een enkele krijgt zelfs een tien. Maar waarom scoren andere zorgorganisaties dan wel (dikke) onvoldoendes en is het gemiddelde niet hoger dan een zes? Op die vraag bestaat geen eenduidig en simpel antwoord. Al was het maar, omdat ook de zorgsector pluriform en complex is. Als onderdelen van het antwoord zien wij in ieder geval een aantal samenhangende zaken die de kwaliteit van projectmanagement in de zorg negatief beïnvloeden. (oktober 2017)
Is projectmanagement in de zorg anders? Projectmanagement in de zorg verschilt in de basis niet van projectmanagement in andere sectoren. Maar het verschilt wel. De verschillen zijn het sterkst in de wijze waarop projectmanagementcompetenties (PM-competenties) kunnen worden ingezet in zorgorganisaties. Enkele belangrijke aspecten van zorgorganisaties zijn namelijk anders dan in organisaties in andere sectoren, met name de einddoelen. (september 2017)
lees meerSuccesformules voor toonaangevend projectmanagement in de zorg De ambities van de Nederlands specialisten zijn groot. De Nederlandse zorg moet aantoonbaar de beste ter wereld worden. Wij zouden de medische specialisten graag helpen aan één succesformule voor projectmanagement, want die zou goed van pas komen gezien hun ambities. Helaas hebben wij die niet, want die bestaat niet. Op het ‘pallet’ van de verschillende aanpakken van projectmanagement in de zorg springen wel een paar ‘kleuren’ uit. Ter illustratie van het complete arsenaal aan methoden en technieken voor projectmanagement lichten wij er in deze blog twee toe. (juli 2017)
lees meerProjectmanagement in de Zorg? Veranderingen zijn in de zorg aan de orde van de dag. Sommige van buiten opgelegde veranderingen zijn hinderlijk, maar veel veranderingen zijn daarentegen wel bedoeld om te helpen betere zorg te verlenen. Zorgorganisaties moeten daarom tegenwoordig steengoed zijn in het kiezen van de juiste projecten en programma’s, die in goede banen leiden en tot een goed einde brengen. (juni 2017)
lees meerClydesdale & Van Rouwendaal, 2023
Van de Bovenkamp, 2022
BdB Zorg, 2020
BdB Zorg, 2020
Van Rouwendaal, 2019
Schuurmans, 2018
Van Rouwendaal, 2018
Waardigheid en trots, 2017
Verbindend Projectmanagement Hol & Konings, 2017
linkSuccesfactoren van zorg-projecten Sprado & Hulsman, 2016
link Succesfactoren van zorg-projectenDe logica van projectmanagement Groothuis & Lindeboom, 2015
document De logica van projectmanagementHelp, de zorgsector verandert! Hogendoorn, december 2015
link Help, de zorgsector verandert!In voor zorg!, 2014
Zorgpersoneel wil specialiseren Zorgvisie, 2014
link Zorgpersoneel wil specialiserenHulpmiddelen voor PM In voor zorg!, 2014
link Hulpmiddelen voor PMProjectmatig werken en onderzoek Migchelbrink, 2012
link Projectmatig werken en onderzoekDe Graaf, 2021
Langelaar & Van Rouwendaal, 2018
Van Rouwendaal, 2018
Hoshin Kanri in de Zorg Van Rouwendaal & Vossen, 2017
documentVan Rouwendaal & Van De Griek, 2015
Projectenportfolio management in de Zorg Tromp & Van Rouwendaal, 2015
document Projectenportfolio management in de ZorgP kwadraat Zorg Van Geloven & Fest, 2012
link P kwadraat ZorgSteenpoorte & Stijlen, 2010
Projectmanagement in de zorg is niet anders Kor, 2009
link Projectmanagement in de zorg is niet andersDe operationele druk in zorgorganisaties is al jaren enorm hoog en loopt op onder andere door verzuim, verloop, hoge werkdruk en voortdurend veranderende wet- en regelgeving. Covid kwam daar nog eens bovenop en nu is het überhaupt goed draaiend houden van de operatie al moeilijk genoeg. Hoe kun je in die context nog veranderen, verbeteren en innoveren?
In de praktijk lopen projectmanagers aan tegen het beperkte animo of de beperkte tijd om deel te nemen aan hun project. Of krijgen ze te maken met het afhaken van projectdeelnemers, het niet opleveren van resultaten, het niet nakomen van afspraken enzovoort omwille van operationele druk. Er is simpelweg geen tijd om ‘er nog even een project bij’ te doen.
Maar hoe kan een organisatie dan nog ontwikkelen? Projecten zijn er vaak juist op gericht om die operatie te verbeteren, maar als je daar geen tijd voor hebt…. Hoe los jij dat op als projectmanager? Je kunt je project stilleggen tot er wel tijd voor is bijvoorbeeld. Maar misschien is er nog wel iets anders? Jouw aanpak, de keuze voor jouw project of de omvang ervan?
Iedereen betrokken bij projecten in de zorg worstelt met deze vragen. Daarom organiseerden wij dit najaar op 17 november van 16.00 tot 17.30 een online bijeenkomst om samen praktische ervaringen en oplossingen delen en bedenken.
Het panel van deze bijeenkomst bestond uit:
Naast inbreng van het panel was alle ruimte voor ideeën, opmerkingen en vragen vanuit de 'virtuele' zaal, want uiteindelijk heeft niemand de antwoorden in pacht op de vraag hoe je projecten doet als niemand tijd heeft. Samen weten we wel meer.
Donderdag 28 april 2022 organiseerde stichting Projectmanagement in de Zorg een online seminar. Deze keer hadden wij het met een deskundig panel en de deelnemers over PMO’s/Projectenbureau’s in de Zorg.
Centraal stonden de vragen: ‘Wat is de meerwaarde van een PMO/Projectenbureau?’ en ‘Hoe zien PMO/Projectenbureau-groeimodellen eruit?’
Het panel bestond uit: Thijs Baeten, Manager PMO en Manager Inkoop bij De Zorggroep, Jan Willem ter Huurne, Manager Projectbureau bij Medisch Spectrum Twente, en John van Rouwendaal, voorzitter van stichting Projectmanagement in de Zorg en projectmanager bij het Amsterdam UMC.
De deelnemers kwamen wederom uit allerlei hoeken van de zorg.
Kijk de tweede helft van het seminar hier terug.
Goede projectopdrachtgevers zijn goud waard. Zonder een goede opdrachtgever is het voor een projectmanager bijzonder lastig om van een project een succes te maken. Getrainde opdrachtgevers zijn echter zeldzaam en het is ook geen gave waarmee je wordt geboren. Projectmanagers moeten daar wat mee. Maar wat?
Met het panel en de deelnemers gingen we in op twee vraagstellingen:
Het panel:
Video: Online Seminar 1 december 2021
Wil jij ook beter worden in projectmanagement? Tijdens dit webinar bundelden we gezamenlijk praktische tips & tricks aan de hand van twee stellingen:
Deze bijeenkomst, onder leiding van een panel van deskundigen, was interessant voor zowel ervaren projectmanagers in de zorg als voor (zorg)professionals die af en toe ‘even een projectje erbij doen.’
Het panel was:
Video: Online Seminar 4 februari 2021
Dit webinar werd mede mogelijk gemaakt door:
de voorzitter Sophie van Leeuwen (TwynstraGudde) &
de moderator Romy Schouten (OchtendMensen – TwynstraGudde)
Deze bijeenkomst werd georganiseerd door stichting Projectmanagement in de Zorg in het kader van het programma NZpm in samenwerking met TwynstraGudde.